Nekih lekova, ipak, neće biti

Bez autora
Aug 19 2012

Potezom Vlade kojim je određena maksimalna cena za 531 lek koji se prodaje na recept napravljen je prvi korak ka stabilizaciji tržišta lekova, ali ne i poslednji, smatraju u Udruženju proizvođača inovativnih lekova Inovia. Vlada je pre dva dana usvojila odluku o maksimalnim cenama lekova koja bi, kako je rečeno u Ministarstvu zdravlja, trebalo da dovede do pojeftinjenja lekova i rešavanja problema nestašice, ali ne i promenila Uredbu prema kojoj se cene inovativnih lekova koji dolaze iz inostranstva usklađuju po prošlogodišnjem kursu od 99,3 dinara. Maksimalna cena leka se određuje na osnovu referentnih cena u Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji, to znači da ako lek košta 10 evra kod njih, kod nas bi trebalo da je 1.180 dinara po trenutnom kursu. Međutim, kod nas taj lek košta 993 dinara. Razlika od 20 odsto je neprihvatljiva za proizvođače jer vodi u gubitke...

Nekih lekova, ipak, neće bitiPotezom Vlade kojim je određena maksimalna cena za 531 lek koji se prodaje na recept napravljen je prvi korak ka stabilizaciji tržišta lekova, ali ne i poslednji, smatraju u Udruženju proizvođača inovativnih lekova Inovia.

Vlada je pre dva dana usvojila odluku o maksimalnim cenama lekova koja bi, kako je rečeno u Ministarstvu zdravlja, trebalo da dovede do pojeftinjenja lekova i rešavanja problema nestašice, ali ne i promenila Uredbu prema kojoj se cene inovativnih lekova koji dolaze iz inostranstva usklađuju po prošlogodišnjem kursu od 99,3 dinara.

- Maksimalna cena leka se određuje na osnovu referentnih cena u Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji, to znači da ako lek košta 10 evra kod njih, kod nas bi trebalo da je 1.180 dinara po trenutnom kursu. Međutim, kod nas taj lek košta 993 dinara. Razlika od 20 odsto je neprihvatljiva za proizvođače jer vodi u gubitke - ističe za Danas predsednik Udruženja Inovia Bojan Trkulja.

Odluku države da odredi maksimalne cene lekova Trkulja ocenjuje dobrom jer je nova vlast „na vreme shvatila da postoji problem“, ali da ćemo sad doći u situaciju da su cene određene samo formalno, a da verovatno velikog broja lekova od 531, koliko je na spisku, neće uopšte biti na tržištu.

- Apelujemo na Vladu da donese uredbu kojom će cene uskladiti sa kursom, a to ne podrazumeva da će lekovi poskupeti. Uostalom, postoji maksimalna cena lekova preko koje ne može da se ide. Sa lekovima koji su na pozitivnoj listi to i nema veze jer se njihova cena određuje na osnovu najniže cene u referentnim zemljama - napominje Trkulja i dodaje da su lekovi na pozitivnoj listi nekada i do 50 odsto jeftiniji. Korekcija kursa, ističe on, znači plasiranje lekova po normalnim uslovima, a ne poskupljenje.

U Ministarstvu zdravlja kažu da odluka o najvišim cenama praktično znači da su svi oni lekovi koji su dobili dozvolu od Agencije za lekove i medicinska sredstva dobili cenu, da je reč o bitnim lekovima kao i da je jedan deo preparata pojeftinio.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik